Nëna dhe Fëmija - Nëna e sotme

Nëna dhe Fëmija - Nëna e sotme

Postby admin » Tue Oct 30, 2012 11:44 am

Deri disa vite më parë, shumë nëna nuk vendosinin të ktheheshin në punë pas lindjes së fëmijës.
Gjithçka shumë shpejt ndryshoi, sot shumica e grave fillojnë punën kur pushimi i lehonisë mbaron. Shpesh gruaja e dashuron profesionin e saj ose ka frikë se mos humbasë punën e saj. Papunësia përforcon këtë frikë.Ndodh kështu qe gruaja është e ngarkuar me gjithçka:të kujdeset për fëmijët dhe për të ruajtur profesionin e saj. Lindin dhe probleme, nganjëherë të vështira për zgjidhje, por zgjedhja është bërë, duket se nuk ka kthim prapa.
Megjithatë, unë dua t’i them dy fjalë kësaj nëne të sotme,të lumtur,që ka një fëmijë, por shpejt vendosët të ktheheni në punë. Ju e keni dashur këtë fëmijë, ndoshta ju do të keni dhe të tjerë. Por si ju mund të lini atë dhe veten tuaj për gjashtë muaj, në të cilin do t’i takoni tërësisht njëri-tjetrit.
Këto gjashtë muaj do të jenë të këndshme dhe të dobishme, ju do të shihni zhvillimin e fëmijës, si fillon t’ju "përgjigjet",si lind besueshmëria - në të dhe në ju, bebi juaj "shkon përpara’' i qetë.
Edhe në qoftë se e dashuroni shumë punën tuaj dhe natyrisht nëse ju keni mundësi materiale, unë do të këshillojë: mos shkoni në punë kaq shpejt, kam frikë se një ditë ju do të pendoheni, sepse ju keni humbur përjetimin e këtyre disa muajve. Dëgjoni ata,që të tregojë se sa emocionuese është të jesh pranë fëmijës, shikoni se si ekspertët theksojnë se që nga ditët e para të jetës, fëmija ka shumë për t’ju treguar, për të ndarë:Zbuloi ato vetë. Gjashtë muaj - për kaq kohë ju mund të zbuloni shumë gjëra, por çfarë janë gjashtë muaj për një jetë të tërë?Nuk besoj se do të pendoheni nëse ju përballoni të lini fëmijën. Dhe mbas kësaj, pasi të ktheheni nga puna,mos harroni se sa nevojë ka fëmija për nënë e tij,si dhe për babain e tij dhe sa i lumtur do të jetë në qoftë se shpenzoni më shumë kohë me të. Ju e dini atë, por është shumë mirë t’a bëni atë përsëri.
- Së bashku me nënat që nuk duan të ndalojmë punën, ka të tjera të cilat në të kundërt ëndërrojnë për këtë - ato me profesion të vështirë: arkëtaret,shitëset në dyqanet e mëdhaja, punëtoret e fabrikës, ata nuk mund të besojnë se gruaja që rri në shtëpi mërzitet dhe çmendet: Për ta është fat që investojnë për fëmijën e tyre, por nuk mund t’a lejojnë atë, sepse ata kanë nevojë për pagën e tyre.
- Puna me kohë të pjesshme deri kohët e fundit ishte një zgjidhje e mirë për disa gra. Por kjo kohë ka kaluar. Kushtet ekonomike të sotme, papunësia në rritje,detyron gratë të hezitojnë - nuk guxojnë të kërkojnë këtë lehtësim, e cila kërcënon pozicionin e tyre zyrtar. Me kohë të pjesshme dhe përfitimet të tjera mund të zgjidhet vetëm në disa sektorë:në sektorin publik,në ndërmarrjet e mëdha etj Para se të vendosni, shikoni se çfarë garancie mund t‘ju japin. (Në Bullgari mundësitë e lejes së lindjes shtesë janë të rregulluara me ligj.)
- Përveç nënave që punojnë jashtë - qoftë me zgjedhjen e tyre ose me detyrim, ka gra që papritur e bëjnë një zgjedhje të tyre: të qëndrojnë në shtëpi me fëmijën e tyre. Ndoshta e vëreni se ata nuk thonë "në shtëpi", e bëjnë atë me qëllim, sepse sot gruaja e cila rri në shtëpi, shihet me sy të keq, "E,nuk punon ti? - Toni i vërejtjes është dhe befasuar dhe tolerues.
Duke qëndruar në shtëpi do të thotë që ju mund të organizojë ditën tuaj si ju e gjykoni të arsyeshme dhe të keni më shumë kohë për fëmijën e tuaj. Për fëmijët, kjo do të thotë qetësi,natë pa zgjim të papritur në mëngjes,pa dremitje, ndërsa ju e çoni në çerdhe.
Ka një dhe shqetësime: vetmia - shoqet janë në punë, punët e shtëpisë - gjithashtu. Vështirë për të gjetur dikë,i cili nga koha në kohë të shikojë fëmijën.
Situata të ndryshme, nëna të ndryshme, dëshira të ndryshme ... Jo gjithmonë gjendet lehtë një zgjidhje. Shoqëria duhet t’u ofrojë nënave mundësitë,vetë zgjedhëse si të jetojnë në përputhje me situatën, nevojat dhe shijet e saj.Prap ajo është më e ngarkuara me fëmijët, biles dhe kur babai ndihmon shumë më tepër. Një shoqëri që dëshiron të jetë progresive, e cila paraqitet shumë e shqetësuar në lidhje me fatin e gruas, e cila megjithëse është e pasur, - le atë të përballet - duhet të kujdeset për fëmijët e tyre, të cilët janë kapitali i kombit, por kjo fillon me kujdesin për nënat.
Çështja e jetës së nënave,për mundësinë e tyre për të koordinuar kujdesin për fëmijët me punë jashtë shtëpisë, dëshirat e tyre dhe financat është një shkak për spekulime të vazhdueshme dhe të ofrojnë ligjet e të gjitha niveleve të shoqërisë. Zgjidhje është vështirë për të gjetur, dhe në ketë moment punësimi dhe papunësia përkeqësojnë situatën.
admin
Site Admin
 
Posts: 53
Joined: Tue Sep 25, 2012 11:56 am

Return to Familje

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron